JABATAN & unit akademik

JABATAN PELANCONGAN & HOSPITALITI / PROGRAM DIPLOMA

unit Pengajian am

Industri pelancongan dan hospitaliti merupakan salah satu segmen ekonomi Malaysia yang kian pesat berkembang. Perluasan dan pertumbuhan produk pelancongan yang meningkat telah mencipta peluang kerjaya yang luas, bertujuan memenuhi keperluan pelanggan di tahap yang unggul dan berkualiti tinggi. Mereka yang bekerja dan terlibat dalam industri ini haruslah sentiasa kompeten; tidak hanya dalam kemahiran teknikal malah dalam kemahiran interpersonal.

 

Menurut World Tourism Organisation (WTO), Pelancongan bermaksud "Aktiviti pengembaraan seseorang individu ke suatu tempat keluar daripada persekitaran asalnya dan menetap di situ tidak lebih daripada setahun bagi tujuan rehat, perniagaan dan sebagainya." Manakala menurut John Wiley & Sons (1996), Hospitaliti bermaksud "Menyambut tetamu dengan budi bahasa dan kemesraan termasuklah persiapan tempat penginapan, makanan, infrastruktur serta perkhidmatan."

 

Sesuai dengan matlamat Kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi utama pelancongan dunia, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memperkenalkan pengajian pelancongan dan hospitaliti dalam program pendidikan Politeknik Malaysia. Kursus hospitaliti mula diperkenalkan pada tahun 1998 di Politeknik Johor Bahru (PJB) ketika itu dan pada akhir tahun 2018, PTS merupakan politeknik terbaharu di Malaysia yang menawarkan pengajian Diploma Pengurusan Pelancongan (DUP) di bawah JPH. Pada akhir 2019 Diploma Pelancongan Rekreasi (DRT) pula akan ditawarkan di JPH PTS.

Menghasilkan modal insan yang seimbang dari setiap sudut kehidupan adalah tanggungjawab utama Unit Pengajian Am (UPA) di PTS. Walaupun memegang kepercayaan sebagai unit sokongan, UPA tidak pernah leka dalam menghasilkan pelajar yang berwibawa yang cemerlang bukan sahaja dari segi kemahiran bahasa, tetapi juga keperibadian tinggi, kekuatan rohani dan ketabahan imannya untuk mengejar kehidupan yang tidak dapat dipertahankan di luar kawalannya.

 

UPA terdiri daripada dua unit iaitu Unit Bahasa dan Unit Pendidikan Islam dan Moral. Unit Bahasa menawarkan kursus bahasa yang terdiri daripada Komunikatif Bahasa Inggeris tahap satu, dua dan tiga. Sementara Unit Pendidikan Islam dan Moral pula menawarkan kursus seperti Pengajian Malaysia, Pelancongan dan Hospitaliti dalam Islam, Nilai Masyarakat Malaysia, dan Komunikasi dalam Penyiaran Islam.

 

Kursus yang ditawarkan kepada semua pelajar di setiap jabatan induk oleh Unit Bahasa memainkan peranan yang besar dalam menyediakan pelajar dengan kemahiran komunikasi global yang sangat diperlukan untuk memenuhi cabaran persekitaran kerja yang mencabar. Kursus-kursus yang ditawarkan oleh Unit Pendidikan Islam dan Moral bertujuan untuk mendidik pelajar-pelajar PTS dengan menggunakan ajaran agama, nilai moral sejagat, memupuk semangat perpaduan dan kesedaran untuk memulihkan kemuliaan tamadun masa lalu yang pudar.

unit sukan, ko-kurikulum & kebudayaan

Unit Sukan, Ko-Kurikulum dan Kebudayaan (USKK) terdiri daripada tiga unit utama, Unit Sukan, Unit Ko-Kurikulum dan Unit Budaya, Kesenian & Warisan. USKK juga adalah unit yang bertanggungjawab untuk merancang, mengurus dan melaksanakan semua aktiviti sukan dan pembelajaran, dan kegiatan kebudayaan di PTS. Semua aktiviti yang dirancang, dijalankan selaras dengan Jadual dan Kalendar Semester dan Tahunan.

unit PERHUBUNGAN & LATIHAN INDUSTRI

Latihan industri adalah komponen utama kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia dan tertakluk kepada peraturan yang ditetapkan oleh Lembaga Peperiksaan. Pelajar akan ditempatkan di jabatan kerajaan atau organisasi swasta untuk mendedahkan mereka kepada keadaan kerja yang sebenar dan berbeza dengan suasana politeknik.

 

Tempoh Latihan Industri Politeknik adalah lima bulan (20 minggu) bagi semua program. Pelajar diberi pilihan untuk memohon latihan melalui Unit Perhubungan & Latihan Industri (UPLI) atau membuat permohonan sendiri. Tempat latihan yang dipohon harus selari dengan bidang (program) yang dipelajari di Politeknik. Panduan lengkap untuk Latihan Industri dinyatakan dalam Garis Panduan Latihan Industri yang dikeluarkan oleh Sektor Pengurusan Politeknik, JPPKK.

unit PEPERIKSAAN

Unit Peperiksaan PTS adalah Unit Sokongan Akademik yang bertanggungjawab di bawah pengurusan Timbalan Pengarah Akademik (TPA). Unit ini bertanggungjawab menyelaras, menyelia, memantau, membantu dan memudahkan pengurusan penilaian dan peperiksaan di jabatan. Unit Peperiksaan dibantu oleh Penyelaras Peperiksaan Jabatan (PPJ) yang dilantik dari setiap jabatan. Setiap jabatan mempunyai jawatankuasa peperiksaan mereka sendiri untuk mengurus perkara-perkara seperti soalan bank, kemas kini data pelajar dan urusan berkaitan sebelum dan selepas peperiksaan.

 

Buat masa ini PTS mempunyai seorang pegawai yang mengurus Unit Peperiksaan yang menyelaras dan memudahkan pengurusan penilaian dan proses pemeriksaan. Beliau juga berperanan dalam menjalankan tugas sebagai Pegawai Rekod, Data & Persijilan; dan Pegawai Penilaian & Bank Soalan.

hubungi kami

Pautan umum

Hakcipta 2018-2019 Politeknik Tawau Sabah (PTS) | DASAR PRIVASI | DASAR KESELAMATAN | Pihak PTS tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman sesawang ini | Sesuai dipapar menggunakan Google Chrome, Safari atau pelayar sesawang lain versi tekini dengan resolusi 1024 x 768 | Sila padam history dan refresh halaman sekiranya paparan tidak dapat dilihat.

Pautan lain

> Waktu Solat (e-Solat)

> Pautan & Muat Turun Staf

> Direktori Staf

> Admin Web Log In

> Pautan & Muat Turun Pelajar

POLITEKNIK TAWAU SABAH

KM 36, JALAN APAS BALUNG

91009 TAWAU, SABAH,

MALAYSIA

Tel. : +6089 950 500

Faks. : +6089 950 501

Emel : admin@politawau.edu.my

PORTAL VERSI SELULAR

> DUP

> DRT

> DHF